Texter om sport

ZlatanDet finns flera olika sätt att skriva om sport. Somliga skriver långa biografier om kända idrottsmän, andra bedriver vanlig sportjournalistik och rapporterar exempelvis om hur en fotbollsmatch har varit.

Sedan finns det även de som skriver krönikor som är lite mer lättsamma och ofta innehåller skribentens personliga åsikter. Sist, men inte minst är det de som skriver och tipsar om bra odds och hur du bör tippa på kommande rafflande tävlingar.

Biografier och memoarer

Självbiografier av kända idrottsmän har blivit riktigt populärt och inte minst Zlatans ”Jag är Zlatan” som David Lagercrantz hjälpte honom att skriva. Boken är inget mindre än ett fenomen och hade innan 2013 sålts i en miljon exemplar, varav 700 000 var i Sverige. Under 2013 exporterades den även till ett tjugotal länder. För att en biografi ska bli en bestseller krävs det för det första att huvudpersonen ska vara någon som många vill veta mer om. Läsarna vill läsa om hur idrottaren tänkte i olika situationer och vad som gjorde just dem framgångsrika. Det skadar inte heller om det finns snaskiga avslöjanden i boken.

Betting

Det finns många sajter som inriktar sig på betting och hur du hittar bästa möjliga odds. För att en sådan sajt ska vara bra krävs det att de är informativa, lättnavigerade samt givetvis att de ger dig tips som stämmer. För att få fram oddsen sitter experter och följer tävlingarnas varenda steg och de tar även hänsyn till vad kunderna väljer att betta på.

Vanlig sportjournalistik

Den så kallade vanliga sportjournalistiken går ut på att rapportera nyheter, resultat och andra händelser. En bra sportjournalist bör ha kunskap om sporten och kunna analysera exempelvis laguppställningar och matcher för att kunna skriva om varför ett lag är bra samt hur det kom sig att resultatet blev som det blev. De bör inte heller vara partiska, vilket tyvärr ofta är fallet, eftersom de då inte ser misstagen som deras favoriter gör. För exempel på sportjournalistik av olika slag kan du bland annat titta in på Expressens hemsida