Mary Shellys Frankenstein

Författaren

Mary Shelley (1797-1851) är en av de klassiska författare och en av få kvinnliga, stora författare. Hon växte upp med en rik far och fick en bra utbildning. Hon påbörjade ett förhållande med den gifte författare Percy Bysshe Shelley och blev gravid. De förlorade dotter som föddes för tidigt och blev utstött ur samhället. När Shelleys fru tog livet av sig, gifte de sig. Paret omtalas mest för deras somrar i Schweiz som de spenderade med Lord Byron, John Polidori och Clair Clairmont. Det var där hon skrev Frankenstein 1816. Den var hennes   en liten tävlingen mellan författarvännerna om vem som kunde skriva den bästa skräckhistorien. Mary vann. Deras andra och tredje barn överlevde inte heller. Deras fjärde, sonen Percy Florence, blev deras enda arvinge. Shelley avled efter sin make av vad man tror var en hjärntumör, endast 53 år gammal. Hon räknas in bland de klassiska författarna som faktiskt fick se sin bok bli hyllad och uppskattad. En glädje som många klassiker gått miste om.

Boken

Frankenstein publicerades för första gången anonymt 1818. När Shelley insåg att folk faktiskt läste den gavs den ut i nytryck 1923 med hennes namn och en introduktion skriven av henne. Alla upplagor som har tryckts sedan dess baseras på en av dessa två. Originaltiteln, som sällan används nuförtiden, var egentligen Frankenstein eller den moderne Prometheus. Den många tar miste på är att namnet Frankenstein syftar på vetenskapsmannen, Viktor Frankenstein, som skapar monstret. I nutida filmer och adaptioner brukar dock monstret heta Frankenstein. Boken tar sin början då Viktor Frankenstein börjar studera. Han blir genast intresserad av vetenskap och läser allt kan han om ämnet, särskilt om anatomi. I slutändan leder det här honom till att försöka skapa liv ur dött material. Han lyckas men blir så förskräckt över sin skapelse att han flyr och monstret försvinner ut i världen. Frankensteins monster försöker lära sig om sin omgivning men skrämmer folket han stöter på och fylls med hat. Han vill hämnas sin lott i livet och söker upp sin skapare.

Boken är ett försök att förmedla hur vi som människor möter det okända och främmande i världen. Den tar även upp funderingar om vetenskapen uppkommit för att hjälpa eller förgöra oss. Den klassas som en av världens första science fiction-böcker och har gett upphov till tusentals analyser och filmadaptioner. Boken trycks fortfarande i Sverige och övriga världen.